Itsenäisiä esteharjoituksia

5 Apr

Viime lauantain ohjatuista estetreeneistä innostuneina ollaan tällä viikolla tehty puomi-ristikko-kavaletti-harjoituksia jo kahtena päivänä! Ensimmäisenä päivänä fiilisteltiin mutta toisena päivänä oli jo erityisaihekin omissa treeneissä: istunnan ja myötäämisen eri muotojen harjoittelu.

Maanantaille tein viiden ravipuomin sarjan ja kaksi ristikkoa. Toiseen ristikkoon laitoin vielä vähän “pelotteita” eli ristikon alle oransseja tötteröitä ja sivuille nojaamaan estetolppia vasten muurilaatikot.

Maapuomit oli sijoitettu niin, että jos meni keskeltä, sai mentyä viisi ravipuomia  – jos meni puomit ulkoreunasta, sai kaksi laukkapuomia ja sisäreunasta kolme laukkapuomia. Näitä mentiin alkuun ravissa kumpaankin suuntaan. Cee oli oikein innokas jo heti puomeilla.

Toisena harjoituksena menin oikeanpuoleista ristikkoa ravissa muutaman kerran oikeaan kierrokseen ympyrän kaarella. Sekin meni aika mukavasti, ristikko oli ehkä noin 40 senttinen. Kolmantena harjoituksena oli mennä ravipuomit vasempaan, jonka jälkeen laukannosto ja oikeanpuoleinen ristikko perään laukassa. Eka toisto meni todella huonosti! Ajattelinkin että jaahas, ei olisikaan kannattanut lähteä tekemään itsenäistä harjoitusta. Mutta ONNEKSI seuraava toisto menikin jo hyvin.

Viimeisenä harjoituksena menin ensin yksittäisenä vasemmanpuoleisen erikoisvarustellun ristikon oikeasta kierroksesta. Se meni hyvin, joten menin pariin kertaan ristikot peräkkäin kahdeksikon muodossa. Vasemmanpuoleinen ristikko oli noin 50 senttinen. Tästä maanantain harjoituksesta jäi niin hyvä maku että tiistaillekin muodostui itsenäinen jumppatehtävä. Kuva tehtävästä alla.

Sininen este oli kavalettina koko ajan – korkeus oli noin 30 senttiä. Vihreä ristikko oli noin 40 senttinen ja alimpana kuvassa oleva vaaleanpuna-punainen oli pystynä noin 50 senttinen. Alkuun punaiset olivat ravipuomeina, välinä noin 130 senttiä, niitä mentiin molempiin suuntiin. Oikealta tuli lyhyt tie ja vasemmalta pitkä tie.

Ravipuomien jälkeen lisättiin tehtävään sininen kavaletti laukassa. Tätä molempiin suuntiin – ensin oikeaan koska silloin ravipuomeilta tuli pidempi tie kavaletille. Vasempaan suuntaan tulikin aika tiukka tie kavaletille, jopa vähän kiire nostaa laukka. Viimeisenä tulin radan eli sininen vasempaan, punainen vasempaan, vihreä vasempaan, sininen oikeaan, punainen oikeaan ja vielä sininen oikeaan.

Miten sitten harjoiteltiin eri istuntoja ja myötäyksiä… Ensimmäisenä kevyt istunta eli ns. kahden pisteen istunta. Istunnassa takapuoli on täysin irti satulasta ja paino jalustimilla. Tätä istuntaa käytetään esteellä ja esimerkiksi maastossa laukatessa. Alkuverkassa harjoittelin tätä ihan uralla ravatessa ja laukatessa. Eli takapuoli reilusti ylös satulasta. Tietysti kavaleteilla tätä harjoitusta tuli lisää. (Huom. Kuvituskuvat ovat vanhoista harjoituksista, niissä olen pyrkinyt vain poimimaan kuhunkin harjoiteltuun asiaan sopivan kuvan.)

[Kevyt istunta esteellä.]

Esteistuntaa eli ns. kolmen pisteen kevyttä istuntaa harjoittelin maapuomeilla kavalettien lisäksi. Tässä istunnassa takapuoli on hieman kevennettynä satulasta ja paino enemmän jalustimilla. Maapuomeilla harjoitellessani otin esteistunnan ensimmäisellä puomilla ja pyrin pitämään saman asennon puomien ajan.

[Esteistunta maapuomilla.]

Perusistuntaa voi käyttää esteiden välissä eli silloin “istutaan tiiviisti satulassa”. Tätä istuntaa Cee kaipaa erityisesti esteiden välissä, kun laukkaan haetaan lisää energiaa.

[Perusistunta lähestymisessä.]

Neljäntenä istuntana on ns. liikkeen takan oleva istunta. Liikkeen takana ollessaan ratsastaja nojaa taakse niin, ettei enää pysty myötäilemään hevosen liikkeitä niin joustavasti. Tätä istuntaa voi hyvä ratsastaja käyttää esim. vesihautaa lähestyttäessä. Tätä me ei harjoiteltu – valitettavasti istun silti välillä liikkeen takana tahattomasti. Eli harjoitellaan tästä pois pääsemistä!

Hypyissä myötääminen on itselläni tällä hetkellä se isoin opeteltava asia. Näistä kuvituskuvista ollaan edistytty ilokseni jo paljon. Ensimmäisenä automaattinen myötäys eli annetaan käden myödätä hevosen kaulan pituuden mukaan “automaattisesti”.

[Automaattimyötäys, Ceellä tämä tuotti viime kesänä puomien pudotuksia.]

Lyhyttä myötäystä käytetään kavaleteilla ja pienillä esteillä, myötäys on nimensä mukaan lyhyt eli kädet siirtyvät kaulaa myöden vain vähän. Tätä olen Ceellä käyttänyt eniten, jotta se ei valahda etupainoiseksi tai tee laakahyppyjä. Itsenäisissä treeneissä harjoittelin tätä ravipuomeilla.

[Lyhyt myötäys pikkupystyllä.]

Pitkää myötäystä käytetään pituusesteillä ja kädet siirtyvät kaulaa myöden aina kaulan puoliväliin asti ja pidemmällekin jos kyseessä on iso este. Pitkällä myötäyksellä annetaan hevosen kaulalle täydellinen vapaus venyä. Tätä harjoittelin ehdottomasti eniten tiistain treeneissä – ensin ravipuomeilla ja sen jälkeen kaikilla kavaleteilla ja esteillä.

[Pitkä myötäys, vaikka Cee ei venytäkään kaulaansa.]

Kokeilin myös “kaulalla makaamista”, sillä halusin saada sen tunteen missä kohtaa on oikea ylävartalon asento ja missä mennään jo yli. Tässä auttaa paljon jos saat kaverilta palautteen omasta asennostasi.

Treeneissä oli niin hauskaa ja ne meni niin hyvin että nyt voidaankin maastoilla pari päivää 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: