Satulatilanteen päivitys

5 Jul

Viikko sitten tallilla törmäsin satulaseppä Jutta Luhtiseen. Jo pitkään oli pitänyt ottaa asiakseen tarkistuttaa satuloiden tilanne ja sopivuus, mutta niin se vaan oli jäänyt. Edellisen kerranhan satulat topattiin vasta viime vuoden lokakuussa, mutta tiedossa oli että ei niillä toppauksilla kovin pitkään selvitä.

Jutta tarkisti ensin molempien satuloiden istuvuuden ja sopivuuden hevosen selkään. Molemmat olivat oikein hyvät malliltaan Ceelle mutta toppaukset olisivat saaneet olla lähempänä hevosta satulan keskeltä. Sen jälkeen hän tarkasti että runko on ehjä (ei taivu) ja tarkisti toppaukset satulan alapuolelta.

Estesatulan kohdalla tuli jäätävä löytö. Siinä oli oikealla puolella keskellä satulaa kova “pahkura” ja samoin oikealla puolella oli todella vähän villaa. Ceellehän tuli jossain vaiheessa oikealle puolelle patteja satulan kohdalle, mutta ne vähän olivat ja menivät, enkä kiinnittänyt niihin sen enempää huomiota kun ne eivät olleet kipeät tai rikki. No tässä se nyt sitten nähtiin, satulahan tähän oli syyllinen 😦

Estesatula Appaloosa (Prestige) Golden Star.

Koulusatulassa oli edelleen synteettiset villat. Niiden vaihtaminen aitoihin oli listalla jo aiemmin ja nyt aika tuntui olevan siihen sopiva. Myös koulusatulassa toppausta oli vähemmän oikealla puolella satulan keskellä. Leveys oli kuitenkin hyvä – itse olin sitä arvuutellut, että onko vaiko eikö. Jutta totesi että Ceen kohdalla koulusatula saa olla ehkä pari milliä jopa liian kapea mieluummin kuin että olisi yhtään milliäkään liian leveä. Tämä johtuu siitä että jos se on yhtään liian leveä, valuu satula alaspäin, menee etupainoiseksi ja alkaa painaa lavoille.

Koulusatula Prestige Roma (dressage).

Nyt on viikko menty kaverin lainasatulalla noin joka toinen päivä ja joka toinen päivä ilman satulaa. Ilman satulaa Cee on ollut todella hyvän tuntuinen – liikkunut pyöreänä ja ollut tietysti herkkä istunnalle kun mitään ei ole ratsastajan ja hevosen välissä. Lainasatula on hieman liian kapea Ceelle, joten sen vuoksi sillä onkin työskennelty vain muutamia kertoja. Lainasatulallakin Cee on kuitenkin liikkunut eteenpäin ihan ok, joten olen uskaltanut sitä käyttää. Cee kun ilmoittaa todella selvästi jos satula on epäsopiva – se ei liiku metriäkään halukkaasti jos se tuntuu epämukavalta.

Lainasatula Prestige Roma (jump).

Nyt vaan odotellaan että saadaan omat satulat kotiin ja päästään treenaamaan taas kunnolla!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: