Pahaa (hammas)sutta ken pelkäisi

14 Jul

Sain seurata sudenhampaiden poistoa tällä viikolla ihan lähietäisyydeltä. Tallin junioriosastoa edustavalta tammalta poistettiin raspauksen yhteydessä kaksi sudenhammasta ja menin tietysti paikalle ihmettelemään poistoa.

Sudenhampaat ovat ylhäällä 70 %:lla hevosista ja ne puhkeavat 5–6 kk iässä. Alhaalla sudenhampaat ovat vain 0,1 %:lla hevosista.

Sudenhampaita nykyhevonen ei tarvitse. Ne ovat jäänne ajalta jolloin hevoset söivät oksia ja lehtiä ja niitä tarvittiin ravinnon hienontamiseen. Hevosen hampaat olivat tuolloin matalammatkin kuin nykyisin, joten sudenhampailla oli silloin ihan merkitystä pureskelussa. Nykyhevosella sudenhampaat saattavat olla kuolaimen tiellä ja aiheuttaa kipua suuhun, joten ne useimmiten poistetaan. Oireettomia tai ikenen alla piileskeleviä sudenhampaita ei ole tietenkään pakko poistaa.

[Lainattu: http://www.texasequinedentist.com%5D

Etukäteen olin saanut sen käsityksen, että sudenhampaiden poisto olisi isokin juttu. Jotkut eläinlääkärit suosittelevat hampaan poistoa klinikalla, jopa vasta röntgenkuvauksen jälkeen. Kuvaus varmaan onkin hyvä tehdä, jos hammas on iso ja sen juuret ovat pitkät ja kaartuvat tai jos se ei ole puhjennut. Jos sudenhammas lähtee pienellä nykäisyllä (kuten oli tässä tapauksessa), hampaan poisto on loppujen lopuksi aika simppeli ja nopea homma.

Eläinlääkäri aloittaa irrottamisen erikoistyökalulla, joka löysentää ientä ja hammasligamenttia niin että hammas irtoaa paremmin. Hevonen on rauhoitettuna toimenpiteen ajan ja kipulääkitystä suositellaan. Hampaan varsinainen poisto tehdään tarkoitusta varten valmistetuilla pihdeillä. Harvinaisissa tapauksissa sudenhammas voi irrota myös itse, mutta on sekin mahdollista. Hampaan poisto kestää muutamasta minuutista puoleenkin tuntiin, riippuen sudenhampaiden koosta ja muodosta.

Tässä videossa eläinlääkäri selittää todella hyvin mitä tekee ja siinä näkee koko operaation. Videolla näkyvää erikoistyökalua käytti myös tallilla sudenhampaiden poiston tehnyt eläinlääkäri. Jotkut eläinlääkärit tekevät hampaan poiston myös “lyömällä”, joten jos haluaa poiston tehdyksi kuten videolla näkyy, kannattaa poistotapa varmistaa etukäteen.

Toipuminen hampaan poistosta kestää päivästä viikkoon, suun toimenpiteethän paranevat nopeasti. Suuta voi huuhdella, mutta jos hampaan poistosta jääneet kolot ovat kovin pieniä ja siistejä, ei siihen ole välttämätöntä tarvetta.

Sudenhampaita ei pidä sekoittaa kulmahampaisiin. Kulmahampaat puhkeavat 4-6 vuoden iässä yleensä vain oreille ja ruunille, kun taas sudenhampaat puhkeavat jo alle puolen vuoden ikäisille varsoille. Kulmahampaat sijaitsevat hammaslomassa kun taas sudenhampaat poskihammasrivistön jatkona. Kulmahampaita ei juurikaan poisteta, mutta niitä voidaan raspata jos ne muodostuvat kovin teräviksi. Kulmahampaillahan ei ole kulumisen mahdollistavia vastinkappaleita kuten muilla hampailla on.

Oli kyllä mielenkiintoista seurata hampaanpoistoa. Joka päivä tallilla oppii jotain uutta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: