Ceen treeniohjelma

28 Jul

Viikko-ohjelma on elänyt aikojen saatossa ja joskus tulee hetkiä jolloin mitään ohjelmaa ei noudateta vaan humputellaan viikko menemään miten sattuu 🙂 Pääsääntöisesti kuitenkin Ceen kanssa pyritään tekemään monipuolisesti juttuja viikon aikana, maastakäsittelystä maastolenkkeihin ja kaikkea siltä väliltä. Riikka toivoi postausta siitä, mitä Ceen kanssa tehdään ja miksi. Tässä siis tekstiä siitä aiheesta.

Vapaapäivä

Tämä päivä on hevosen viikko-ohjelmassa hyvä pitää, niin sanotaan. Nuorella hevosella vapaapäivät ovat välttämättömiä kuten myös raskasta työtä tekevillä. Harrastepuksulla vapaapäivä tarkoittaa kuitenkin enimmäkseen liikuttajan vapaapäivää 😉 Vapaapäivä voi meillä tarkoittaa täysin vapaata, jolloin Ceen kanssa ei ihminen tee muuta kuin vie tarhaan ja tuo pois tai käy laitumella lisäämässä ötökkämyrkkyä. Vapaapäivä voi olla myös esimerkiksi talutuslenkki riimulla. Cee tykkää tehdä töitä ja se kyllästyy helposti, joten se mieluusti lähtee vaikka vain puolen tunnin talutuslenkille tai ilman satulaa humputtelemaan. Vapaapäivä voi olla myös kiropraktikon hoidon tai raspauksen tai rokotuksen vuoksi.

Kouluratsastus

Ratsastajan päälajin vuoksi Cee pääsee tekemään koulukiemuroita kerran viikossa valmennuksessa ja sen lisäksi itsenäisissä harjoituksissa. Kouluratsastuksen tarkoitus on saada hevosesta elastinen ja joustava eli aika paljon tehdään perusjumppaa. Jumppa tarkoittaa taivutteluja ja liikettä avaavien harjoitusten tekemistä. Valmennuksissa haetaan kunkin tason mukaista muotoa (esim. nyt helppo a -tason mukaista muotoa) ja suoritusvarmuutta tason mukaisiin vaatimuksiin (esim. nyt vastalaukat). Kouluratsastusta kentällä tehdään 2-3 päivänä viikossa.

Esteratsastus ja puomityöskentely

Cee tykkää puomiharjoituksista ja estehyppelyistä kuin hullu puurosta kuten sanonta kuuluu. Valmennukseen ei päästä edes kerran viikossa, ehkä keskimäärin joka toinen tai joka kolmas viikko. Niinpä puomit ja esteet ovat pääsääntöisesti omien harjoitusten varassa, joita on viikossa 1-2 kertaa. Enimmäkseen näissä harjoituksissa haetaan voimaa takaosaan ja siirtymisiin, ykköslajia silmällä pitäen. Oma suosikkiharjoitukseni on ravipuomit, jonka jälkeen laukannosto, puomin tai esteen ylitys, jonka jälkeen laukkaa eteenpäin reilussa temmossa. Tästä taas siirtyminen takaisin raviin jne.

Maastoratsastus

Maastoon lähdetään 1-2 kertaa viikossa. Maastolenkki voi olla rauhallista käyntiä tai vauhdikas, vähän sen mukaan millä porukalla ollaan liikkeellä vai jopa yksin. Porukalla liikuttaessa mennään nuorimman/kokemattomimman vauhdin mukaan. Usein Cee on kuitenkin vetohevosena, jo senkin vuoksi että jos tulee “hätätilanne” niin saadaan porukka pysäytettyä tehokkaasti. Tällä hetkellä meillä on pieni pula maastovarmoista porukkahevosista – aika monella ongelmana on se, että ei saada pidettyä hevosia vauhdikkaassa menossa jonossa peräkkäin. Niinpä vauhtimaastoja tehdään aika paljon itsenäisesti, tosin silloin ei päästä ihan huippuvauhteihin vaan niihin kaivataan ainakin toinen hevonen mukaan.

Maastoilulla on parikin eri tarkoitusta. Ensimmäinen on se, että Cee jaksaa taas työskennellä kentällä kun se on päässyt tuulettamaan päätänsä metsään. Toinen tarkoitus on hevosta kehittävä liikunta maastoillen. Liikettä avaavaa laukkaa pääsee tekemään kunnolla vain suorilla maastoreiteillä. Myös kuntoa saadaan kohotettua tehokkaasti pidemmillä laukkapätkillä ja tasapainon kehittymistä voi tukea ravaamalla ja laukkaamalla alamäkiä.

Maastakäsittely

Maastakäsittelyä on jokainen hetki minkä talutat hevosta, käsittelet sitä karsinassa tai käytävällä, annat sille lääkettä tai vaikkapa peset sitä. Kaiken tämän normaalin toiminnan lisäksi voi tehdä erikseen maastakäsittely-harjoituksia, kuten kentällä taivutuksia ja väistöjä, puomi- tai siirtymäharjoituksia. Ceellä tein alkuaikoina paljonkin maastakäsittelyä vielä erikseen, koska se oli jonkinlainen jyrä tullessaan. Nykyään talutusta tulee harjoiteltua lähinnä silloin kun siirrytään laitumelle/takaisin. Jos on todella huono keli tai on itse niin väsynyt ettei muuhun kykene, voidaan mennä kentälle pyörähtämään muutama kierros ja tehdä väistöjä, voltteja, peruutuksia jne. Maastakäsittelyä siis 1-2 kertaa viikossa laidunkaudella, muina aikoina 2-3 kertaa kuukaudessa.

Humputtelu

Tähän kategoriaan kuuluu mm. ilman satulaa ratsastus, jota tuli tehtyä satuloiden toppauksen aikana enemmän kuin laki sallii 😀 Keskimäärin ilman satulaa menen noin joka toinen viikko. Kovilla pakkasilla useammin. Humputtelulla on suuri merkitys ratsastajan pääkopalle mutta myös Ceelle, sillä silloin yleensä tehdään paljon istunnan avulla työskentelyä. Väistöt ja taivutukset, pysähdykset ja peruutukset tehdään vain istunnan avulla. Niinpä ilman satulaa ratsastus herkistää hevosta mukavasti ja tästä on taas apua mm. ykköslajissa eli kouluratsastuksessa.

Tässä yksi Ceen esimerkkiviikko:
* maanantaina vapaapäivä
* tiistaina maastolenkki satulalla (käyntiä), kesto 1,5 tuntia
* keskiviikkona puomeja ja esteitä itsenäisesti, noin tunti
* torstaina kouluratsastusta itsenäisesti, noin tunti
* perjantaina kouluvalmennus, valmennuksen kesto 30 min, itsenäiset alku- ja loppuverkat
* lauantaina estevalmennus, kesto tunti ja vartti
* sunnuntaina maastolenkki, kaikki askellajit läpi, noin tunti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: