Lastausharjoitukset jatkuvat

1 Aug

No niin, toinen ja kolmas harjoituskerta on takana. Lastauspaikka pysyi samana, mutta muutin harjoitusta hieman sisällöltään molemmilla kerroilla. Sain aikaiseksi viritellä kameran trailerin sisälle, mutta videon kanssa oli vähän ongelmia. Toinen lastauskerta piti videoida – laitoin kamerankin valmiuteen, mutta unohdin laittaa sen päälle. Kolmannella kerralla laitoin videon päälle, mutta se liikahti ja kuvakulma on…no, mielenkiintoinen. Lastauksen edetessä se liikahti vielä uudelleen ja “kattoa on kiva kattoa” 😀

Ratsastajan omista menoista johtuen päivän 1 ja 2 välissä oli lastausharjoittelusta vapaa päivä. Kolmas harjoituskerta oli heti toisen jälkeisenä päivänä. (Tiistai, torstai ja perjantai)

Päivä 2. Toinen harjoituskerta.

Tuttuun tapaan heppakoppi tallille ja lastaussilta auki. Hepan kuljetuskamat esille ja porkkanapussi valmiiksi. Cee tarhasta karsinaan, jalkojen harjaus ja suojat jalkoihin. Heti kun aloin laittaa suojia, olin havaitsevinani pientä innostusta Ceessä. Hmm. Voisiko olla niin, että tämä harjoitus onkin Ceen mielestä kiva…?

Cee kohti traileria etupihalle, jossa on takapuomit edelleen kiinni. Halusin totuttaa sitä puomimeluun tällä kertaa erityisesti – siksi puomit kiinni. Cee tulee heti lastaussillalle ja ihan kiinni puomiin. Avaan ensin oikeanpuoleisen puomin ja Cee on jo menossa sisälle traileriin!

Toppuuttelen sitä, avaan vasemman puoleisenkin puomin ja kolistelen molempia puomeja kovaäänisesti kiinni ja auki. Heiluttelen väliseinää ja jatkan kolistelua. Cee yrittää mennä heti vasemmalta sisään, kun väistän laittamaan väliseinää auki. Vaikuttaa hyvältä.

Porkkanapussi on trailerin lattialla, nappaan sen ja kävellään suorilla traileriin, löysällä narulla. Syödään yksi porkkana, sen jälkeen Cee haluaa peruuttaa.

Pienen mietintätauon jälkeen otetaan uusiksi. Cee tekee itse aloitteen eli astuu eteenpäin – lähden nopeasti kävelemään trailerin etuosaan ja puomin ali. Heppa seisoo ihan rauhassa ja syödään porkkanaa. Avaan etupuomin ja kolistelen sitä auki ja kiinni kovaäänisesti. Ei reaktiota.

Cee astuu askeleen taaksepäin, annan ottaa – takajalat pysyvät edelleen sisällä. Pyydän sitä eteenpäin sanomalla “eteen”, samalla sanalla jota käytän sen kanssa aina kun haluan sen astuvan eteen. Taaksepäin-sana on “taakse”, jolla mm. peruutetaan. Heti kun sanon eteen, se ottaa askeleen eteenpäin ja saa porkkanan. Taas mutustellaan hetki porkkanaa (useampi porkkana peräjälkeen).

Haluan saada Ceen ihan kiinni etupuomiin, joten riskeeraan harjoituksen ja pyydän vielä askeleen eteenpäin. Se tulee eteen! Porkkana palkkioksi ja kun sitä on vähän aikaa mutusteltu, pyydän saman tien peruuttamaan pois trailerista.

Isot rapsutukset palkkioksi, porkkanapussi jää jälleen traileriin eikä porkkanaa saa kuin trailerissa sisällä. Heppa talliin, suojat pois ja takaisin tarhaan. Harjoitus onnistui yli odotusten!

Harjoituksen kesto oli tällä kertaa hieman pidempi, sillä seistiin trailerissa pidempi aika kuin ensimmäisellä harjoituskerralla. Reilusti alle 10 minuuttia kuitenkin oli varsinaiseen harjoitukseen käytetty aika.

Päivä 3. Kolmas harjoituskerta.

Sama setti kuin aikaisemmin. Suojista ja putseista Cee selkeästi osasi jo yhdistää, että nyt mennään traileriin. Tallia kierrettäessä kohti traileria, sen askel oli todella reipas! Toivottavasti oppiminen pysyy näin mukavana jatkossakin.

Kolmas harjoituskerta oli vaativin, sillä olin saanut tähän paikalle avustajan. Nyt siis lastaukseen osallistui kaksi ihmistä, mikä selkeästi sai Ceen “hereille”. Avustajan tehtävänä oli kolistella takapuomia samalla kun itse lastaan Ceetä. Jos oltaisiin päästy pidemmälle harjoituksessa, avustaja olisi vielä heilutellut takapuomia ja väliseinää. Näin pitkälle ei kuitenkaan päästy vielä tällä kerralla, tässä oli selkeästi jo monta opittavaa asiaa Ceelle – ei auta ahnehtia.

Tämä harjoitus oli pisin kestoltaan (10 min). Koko harjoituksen kesto on videolla. Muutamia selkeitä onnistumisia saatiin, vaikka ei päästykään vielä liikuttelemaan väliseinää ja takapuomia Ceen takana.

1. Ensimmäinen takapuomin kolautus kun Cee meni ensimmäistä kertaa traileriin sai sen peruuttamaan voimakkaasti ulos. Onnistuminen oli, että seuraavilla kerroilla se ei reagoinut niin voimakkaasti puomin kolinaan, vaikka selkeästi korvista näkee, että se koko ajan kuuntelee kolinaa.

2. Kahden henkilön osallistuminen lastaukseen huolestutti Ceetä. Se että se rentoutui siitä huolimatta, oli hyvä onnistuminen. Ainakin alkuun se on lastattava vähintään kahden ihmisen toimesta ja kisapaikoilla on aina todella paljon ihmisiä (varsinkin katselemassa jos lastaus ei menekään suunnitellusti 😉

3. Cee “kyllästyi” harjoitukseen lopussa. Sen näkee videolta. Se katselee trailerista poispäin, eikä tule yhtä halukkaasti sisään kuin alussa. Siitä huolimatta se suostui tulemaan sisään, edelleen löysällä narulla. Ja tämä oli ehkä isoin onnistuminen – vaikka ollaan menty “rajan yli”, silti se käveli sisään ja sain peruutettua sen omasta aloitteestani ulos.

Itsessäni huomasin seikan, mikä nyt heti pitää kitkeä pois. Huomasin yhdessä vaiheessa alkavani paineistaa Ceetä enemmän kun paikalla oli toinen ihminen. Se oli kohdassa missä Cee kyllästyi. Huomasin silloin kerran vetäväni (tosin kevyesti) narusta – onneksi tajusin sen saman tien ja annoin narun taas mennä löysäksi. Haluan että Cee tulevaisuudessa lastautuu lähettämällä ja siihen ei kyllä kuulu narusta vetäminen.

Tässä tämä video katsottavaksi, vaikka hauskahan tuo kuvakulma on. Ja kauhea selitys, koittakaa kestää 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: