Lastausviikko kaksi

6 Aug

No nin, lastausviikko numero kaksi vuorossa ja harjoitukset tehtynä.  Kaikki kolme ensimmäisen viikon lastausta tehtiin tallin etupihalla. Siitä normaalisti lähdetään liikenteeseen, joten se oli luonnollinen paikkavalinta. Toisen viikon teemana oli lastautuminen muissa paikoissa kuin ns. vakiopaikassa.

Päivä 4. Lastaus “lantalan päädyssä”.

Ensimmäiseksi tallin ympäristön lastauspaikoista valikoitui lantalan pääty. Tässä paikassa on enemmän häiriötekijöitä: yläkenttä ja autotie jäävät trailerin taakse, osa tarhoista hevosineen jäävät trailerin eteen. Lastauspäivä oli aika tuulinen, joten mietin etukäteen onko sillä vaikutusta vai ei. Tarhoissa oli myös lastauksen aikana hevosia, jotka vähän juoksentelivat ja hirnuivatkin, joten kiitokset karvaisille avustajille 🙂

Takapuomit olivat jälleen kiinni kun tulimme trailerin luokse ja niiden avaaminen (kolina) sai Ceen värähtämään. Vaikuttaisi siltä että Cee yhdistää kolinaan epämukavia kokemuksia.

Harjoitus eteni hyvin samanlaisesti kuin aikaisemminkin. Avasin puomit ja siirsin väliseinän. Cee odotti rauhassa löysällä narulla. Otin porkkanapussin käteen, Cee tuli traileriin, mutta peruutti melkein saman tien pois.

Lyhyen odotuksen jälkeen Cee tuli takaisin traileriin ja seisoi siellä neljän porkkanapalan syönnin ajan. Huomasin että se katseli ulos sivuikkunasta – sieltä näkyi yksi hevonen tarhassaan. Peruutin Ceen pois kun se oli rauhassa ja oli seissyt mielestäni riittävän kauan trailerissa.

Summa summarum. Tässä paikassa Ceetä ei oltu lastattu ikinä ja lastausaika oli silti vain noin minuutti. Paikassa oli pieniä häiriötekijöitä ja silti Cee lastautui hyvin. Puomikolina sai Ceen sen sijaan varautuneeksi. Sitä pitää siis harjoitella lisää, paikkavalinta ei todennäköisesti ole meidän ongelmamme.

Päivä 5. Lastaus tallin takaisella tiellä, avustajan kanssa.

Sain viikon toiselle lastauskerralle avustajan. Suunnitelmana oli lastata tallin ympäristössä edelleen. Tallin ympäristössä ei kauheasti ole lastauspaikkoja, tämä oli kolmas ja siten viimeinen mahdollinen paikka – tallin takana tiellä. Tietä pitkin pääsee yhdelle mökille, joten se olisi sitten huonoa tuuria jos sieltä juuri lastauksen aikaan tulisi auto.

Avustajan tehtävänä oli seistä lastaussillalla, kolauttaa puomia ja sen jälkeen koskettaa kädellä Ceetä takapuoleen silloin, kun Cee on sisällä trailerissa. Väliseinä pidettiin edelleen auki. Harjoitus meni hyvin, Ceetä sai rauhassa koskettaa takapuolesta ja kolistella puomia. Harjoituksen kesto oli noin viitisen minuuttia, josta neljä minuuttia oltiin kopissa.

Tässä lastauspaikassa Ceetä on kerran yritetty lastata kun oltiin menossa kisoihin – ei menty. Lastauksen kesto oli tuolloin noin tunti, eikä sitä saatu lastattua tässä sijainnissa vaan traileri siirrettiin toiseen paikkaan, jotta hevonen saatiin ylipäätään sisään. Käytiin sitten ajelemassa vaan lyhyt pyörähdys ja purettiin kisakamat. Tällä kertaa siis vähän toisenlainen tulos ❤

Päivä 6. Lastaus kotipihassa.

Toin Ceen laitumelle lauantaina ratsastuksen jälkeen. Cee sai olla laitumella noin reilut nelisen tuntia ennen lastausharjoitusta. Videolla on koko harjoitus nähtävissä – pahoittelen jälleen kerran pölinää 😀 Kamera sentään oli paremmassa paikassa tällä kertaa.

Tämän kerran pointteja oli kaksi: jälleen uudessa paikassa lastaaminen ja väliseinän kiinni oleminen. En itsekään muistanut että väliseinä oli kiinni kun aloin lastata, kuten ei Ceekään. Se törmäsi ekalla yrityksellä siihen 😀 No, seuraavalla yrityksellä pääsi sitten jo hevospaikallekin.

Tämäkin harjoitus meni hyvin. Cee ei olisi halunnut poistua porkkanoiden luota takaisin laitumelle vaan yritti kahteenkin kertaan kääntyä takaisin traileria kohti 🙂 Harjoitus oli aika lyhyt, mutta mitä sitä hinkkaamaan, kun kerran menee hyvin.

Ensi viikon lastauksissa taas vaikeutetaan tehtäviä kerta kerralta. Niihin tarvitsenkin kaikkiin avustajan, mutta täytyy yrittää sovitella harjoitukset sellaisiin ajankohtiin että se on mahdollista.

Kauhean tyytyväinen olen tähän meidän tähänastiseen edistykseen. Tähän  mennessä harjoituksia on tehty kuutena päivänä, eikä niiden kesto ole ylittänyt tuntia yhteensä. Kuuden harjoituksen tuloksena Cee on lastattu useita kertoja neljässä eri paikassa, se sietää kohtuullisen hyvin puomimelua ja hyvin kosketusta takaa, väliseinä voi olla kiinni lastatessa ja Cee pysyy kopissa niin kauan että takapuomi on mahdollista saada kiinni. Se myös liikkuu kopissa eteen ja taakse ja tärkeintä kaikessa, pysyy kohtuullisen rentona häiriötekijöistä huolimatta. Tästä on hyvä jatkaa harjoituksia!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: