Lastausviikko kolme – vähän takapakkia

13 Aug

Lastausharjoittelu on edennyt rauhallisessa tahdissa viikkoon kolme. Tämän viikon tavoite oli päästä jo matkaan, mutta tämä tavoite ei toteutunut. Liian vähän on harjoiteltu trailerissa olemista, siis puomien kiinnilaittamista ja sillan sulkemista. Tämä siksi että Amatööriratsastaja kuvitteli, ettei niissä osissa lastausta ollut mitään ongelmaa 😉 Tämä luulo osoittautui todella vääräksi.

Päivä 7. Koppi kiinni. Takapakkia.

Olin saanut avustajan paikalle ja tavoitteena oli laittaa koppi kiinni asti, olla sisällä hetki ja sitten tulla rauhassa ulos. No ihan ei mennyt niin kuin Strömsössä tämä harjoitus sitten kuitenkaan…

Harjoitus alkoi hyvin. Lastaus tehtiin tallin etupihalla. Avasin kopin vasta kun Cee oli jo kädessä ja kaikki oli hyvin. Cee oli rauhallinen ja kiinnostunut. Käytiin läpi avustajan kanssa mitä tehdään ja missä vaiheessa, kaikki selvää.

Cee tuli heti sisään koppiin ja avustaja kolautti takapuomia ja käänsi sen Ceen takapuolen taakse. Näin toistettiin muutamia kertoja ja Cee vain seisoi trailerissa, ei minkäänlaista reaktiota.

Ajattelin (väärin!) että no laitetaan sitten takapuomi kiinni. Näin tehtiin. Cee seisoi edelleen ilman minkäänlaista reaktiota.

Ajattelin (todella väärin!) että no laitetaan sitten takasilta kiinni. Noin 20-30 senttiä ehti avustaja nostaa takasiltaa, kun Cee säikähti sitä. Se peruutti voimalla kohti takapuomia ja säikähti kun se olikin kiinni. Otti askeleen eteenpäin ja peruutti nyt takapuoli alaspäin suuntautuneena kohti takapuomia.

Takapuomia ei oltu laitettu kiinni sokalla – onneksi ei, en halua edes ajatella mitä olisi tapahtunut jos se olisi ollut kiinni. Takapuomi pomppasi auki ylöspäin ja Cee peruutti trailerista ulos. Takapuomi oli asetettuna ylempiin kiinnityksiin, mutta tulihan todettua että se pitää olla alemmissa…

Säikähdys oli todella kova – mitä olisi voinut tapahtua hevoselle ja vielä enemmänkin avustajalle, joka oli nostamassa siltaa! Säikähdyksellä onneksi selvittiin, mutta pakitettiin myös vähän harjoitusten suhteen.

Käytin Ceen vielä kerran kopissa. Se tuli sinne hetken emmittyään, selkeästi se epäili että sitä yritetään laittaa puomien kanssa kiinni. Mutta tuli kuitenkin ❤

Harjoiteltiin sen jälkeen vielä puomilla kosketusta ihan vaan pihalla. Avustaja syötti etupäästä porkkanaa aina kun takapuoleen sai koskea puomilla ilman reaktiota. Loppuun vielä ihmeteltiin sitä takasiltaa – avattiin ja suljettiin ja kosketeltiin turvalla. Nyt laitetaan matkasuunnitelmat toistaiseksi jäihin ja seuraavat pari päivää harjoitellaan lähes ainoastaan puomikosketuksia.

Päivä 8. Puomikosketukset osa I

Olin saanut jälleen avustajan paikalle. Harjoituksen ensimmäisessä osassa en avustajaa tarvinnut. Käytiin vain kopissa syömässä porkkanoita mahdollisimman monta kertaa. Senkin jälkeen vaikka Ceetä alkoi harjoitus kyllästyttää, niin mentiin koppiin.

Viimeisessä toistossa sain sen tuloksen, mitä toivoinkin. Cee ei olisi halunnut peruuttaa pois kopista ollenkaan. Sain oikein tomakasti pyytää sen astumaan taakse, jotta se peruutti ulos kopista. Ehkä eilinen ei sittenkään ollut tehnyt sille kovin paljon hallaa. Tämä harjoitus oli helpotettu sillä, että väliseinä oli auki.

Harjoituksen toinen osa oli puomilla koskettelu. Avustaja hoiti taas etupään hommat eli hevosen pitelyn ja porkkanan syötön. Aina kun minä sanoin “hyvä”, avustaja tuuppasi porkkanaa suuhun.

Alkuun palkkioon riitti se, että sain koskettaa puomilla. Sen jälkeen palkkion sai kun puomia sai hangata takapuoleen. Lopulta palkkion sai siitä, että puomilla sai työntää oikein kunnolla takapuolesta (eikä hevonen painanut vastaan tai reagoinut).

Viimeinen toisto toi tässäkin harjoituksessa sen tuloksen, mitä toivoin. Ceen etujalat olivat trailerin sillalla, se katseli kiinnostuneesti traileriin päin ja minä työnsin puomilla oikein kunnolla takapuolesta. Cee ei reagoinut, ainoastaan seisoi paikoillaan sillalla. Tähän oli hyvä lopettaa päivän harjoitus ja huomenna uudelleen…

Päivä 9. Puomikosketukset osa II

Jälleen avustajan kanssa hommissa. Sama harjoitus kuin eilen eli 1) lastautuminen traileriin porkkanoita syömään ja 2) puomilla koskettelu, mutta nyt heti siten, että ollaan suuntautuneina traileriin päin.

Ceetä ei olisi huvittanut lastausharjoitus ollenkaan. Normaalisti se on kävellyt aika suorilla heti koppiin, mutta ei tällä kertaa. Nyt seistä nökötettiin ja ihmeteltiin hetki. Tällä viikolla kaikki kolme harjoituskertaa olivat peräkkäisinä päivinä, joten sillä voi olla merkitys innokkuuden suhteen.

Lopulta kopissa käytiin noin viisi kertaa ja sen jälkeen siirryttiin kakkosharjoitukseen. Avustaja otti hevosen ja porkkanat käteensä ja asettui niin että Ceen pää oli kohti traileria. No Ceehän yllätti (ainakin Ratsastajan) ja lähti heti avustajan kanssa kävelemään sisäänpäin. Jäi kyllä vielä sillalle.

Minä olin takapäässä ja hieroin ja työnsin takapuomilla Ceetä takapuolesta. Kun aloin taputella puomilla takapuoleen, Cee ottikin askeleita sisäänpäin! Aika nopeasti se meni avustajan kanssa koppiin asti ja siihen lopetettiin tältä päivältä.

Harjoituksen tulos oli parempi kuin olin edes osannut toivoa. Ensinnäkin Cee meni avustajan kanssa rennosti koppiin ja toisekseen ei olisi taaskaan halunnut tulla pois trailerista. Kolmanneksi puomilla sai taputella ja työntää ihan rauhassa, eikä Cee sanonut siitä mitään. Oikein hyvä tulos. Nyt pidetään taas pari päivää taukoa ja sitten vaikeutetaan harjoituksia. Harjoitellaan nyt rauhassa, niin toivottavasti kuljetuksesta tulee Ceelle positiivinen kokemus.

Kuvia tai videota ei tämän viikon harjoituksista ole, mutta kevennykseksi tässä lyhyt video ensimmäisestä yrityksestä lastata lähettämällä viikko sitten. Aika laimea yritys – nyt onnistuisi jo paremmin. Ehkä pitää kokeilla sitäkin joku päivä. Aikaahan on vaikka kuinka paljon 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: