Lastauskoulussa

Ceen fb-sivua seuraavat ovat sieltä saaneet jo tutustuakin viimeisimpään lastauskouluun. Ajattelin nyt kirjoitella vähän pidemmän (pitkän!) pätkän tänne bloginkin puolelle – niille joita aihe kiinnostaa.

Hommahan eteni niin, että viime vuoden puolella harjoittelin ahkerasti lastausta Ceen kanssa, mutta ei vaan päästy eteenpäin. Kehitys junnasi ja tuli vähän takapakkiakin. Niinpä itselle tuli pieni taisteluväsymys koko hommaan ja se jäikin tauolle. Ennen puolentoista viikon takaista lastauskoulua olin harjoitellut Ceen kanssa edellisen kerran lokakuussa….

Kävin katsomassa Laineen Sepon valkkuja alkuvuodesta pariinkin eri kertaan (maneesilla) ja siitä heräsi taas palo matkustamiseen. Miten paljon helpompaa olisi kun voisi tehdä Ceen kanssa maneesimatkoja silloin, kun siltä tuntuu. Koska omat keinot oli käytetty loppuun, piti alkaa katsella apukäsiä. Lueskelin nettiä ja katselin videoita juutuubista ja osuin tähän videoon.

Video: Horse&Power Training

Videoita oli useampiakin ja ne vakuuttivat siitä, että tästä kouluttajasta saisimme meille apuja. Ainoa ongelma oli, että videon kouluttajan pääpaikka oli Nivala…. Kun etsiskelin lisää tietoa, huomasin että kouluttaja käy vetämässä hevostaitokursseja Etelä-Suomessa! Melkein vieressä (Nivalasta päin katsottuna)! Ei kun tuumasta toimeen ja kysymään apua. Mervi vastasikin nopeasti ja sovittiin koulutustreffit perjantai-illalle 12.1.

Kyllä jännitti kun perjantai-ilta koitti. Etukäteen olin varannut Ceelle samat varusteet, millä se on matkustanut aikaisemminkin. Kaikkiin jalkoihin laitetaan putsit ja suojina toimii Back on Trackin ratsastussuojat. Olin ottanut esille nahkariimun, mutta videon katsottuani myös koulutusriimun (naruriimu) ja -narun (painava köysi). Porkkanat oli pilkottu ja traileri pihassa. Näiden lisäksi Mervi otti mukaan pitkän piiskan.

Ensimmäinen koulutussessio oli itselleni paitsi jonkinmoinen järkytys, myös silmiä avaava, sillä Ceehän on tavallisesti todella rauhallinen. Edestä päin tuleva paine on sille tuttu, mutta takaa tulevasta paineesta se hermostui toden teolla. Se yritti kaikki mahdolliset temput, että pääsisi eroon paineesta – paitsi koppiin meno. Se hyppi lastaussillan puolelta toiselle, se nousi pystyyn, se potki taaksepäin, se riehui kaikilla mahdollisilla tavoilla. Ja paine kuitenkin tuli kymmenen metrin päästä…

Kuten yllä olevalla videolla näkyy, valtaosa hevosista antaa periksi jo siinä puolen tunnin kohdalla. Arvaatte varmaan, että Cee ei todellakaan tehnyt niin. MINÄ olin valmis antamaan periksi puolen tunnin kohdalla, viemään hevosen takaisin karsinaan, myymään trailerin ja toteamaan että me ei matkusteta mihinkään. Onneksi Mervi ei hätkähtänyt harvinaisen itsepäisestä suomenhevosesta vaan jatkoi sitkeästi, rauhallisesti.

Reilun tunnin jälkeen alettiin edistyä. Eka koulutuskerta päättyi siihen, että Cee tuli sisään kolme kertaa, seisoi siellä kohtuullisen ajan ja peruutettiin pois. Aika ei ollut kovin pitkä, eikä hevonen todellakaan rento. Cee oli aivan hikimärkä kaikesta riehumisesta, sessio kesti puolitoista tuntia. Myös minä olin aivan väsynyt ja kylmissäni. Seuraava koulutuskerta sovittiin heti sunnuntaille.

Sunnuntai jännitti vielä enemmän. Mitä jos sama riehuminen toistuu? Mitä jos Cee ei edelleenkään halua mennä koppiin tai pysyä siellä? Mitä jos, mitä jos, mitä jos?

Cee oli selkeästi työstänyt asiaa parin vuorokauden aikana ja homma lähti ihan eri asenteella liikkeelle. Cee oli myös hierottu lauantaina, joten jos jotain jumeja oli edellisen päivän riekunnasta tullut, niin ne oli ainakin avattu. Koulutuskerta kesti reilun puolisen tuntia. Sinä aikana Cee meni koppiin noin 5-6 kertaa ja kerrallaan viitisen minuuttia se seisoi siellä. Lopussa kolisteltiin takapuomia, laitettiin puomia ”kiinni”, liikuttiin kopissa toisella hevospaikalla eteen-taaksepäin…. Minäkin kokeilin kaikki eri tehtävät porkkanoiden syötön 🙂 lisäksi eli puomilla seisten hevosen ohjaamisen ja takaa paineistamisen.

Tästä tokasta kerrasta jäi todella hyvä mieli. Tajusin myös, että yksin en olisi IKINÄ saanut opetettua Ceetä lastautumaan HYVIN. Niin hyvin meni, että ehdin ottaa vähän kuvamateriaaliakin koulutuskerran aikana 😀

Siellä Cee seisoo. Puomia laitellaan ”kiinni”, kolistellaan ja liikutaan hevosen takana.

Kotiläksyksi saatiin opetella olemaan rentona kopissa. Siis mennä koppiin, pysyä siellä ja rentoutua. Mitään muuta ei tässä vaiheessa tarvittaisi. Ensimmäinen itsenäinen harjoituskerta jännitti taas aika lailla. Olin saanut kaksi kaveriani avustamaan ja kerroin heille aluksi mitkä heidän tehtävänsä ovat. Kaverit oli nappivalinta! Kumpikin hoiti hommansa juuri niin kuin piti ja koulutuskerta oli todella onnistunut.

Cee kokeili ensimmäisellä kerralla, onko pakko mennä ja väisti kopin sivuun, mutta siihen se sitten jäi. Sen jälkeen Cee toimi juuri kuten pitikin. Ehkä vähän itse hätiköin, koulutuskerta olisi voinut olla hitusen pidempi. Mutta toisaalta – kun kaikki meni niin hyvin, niin ei haitanne että nyt tuli lyhyempi sessio tähän väliin.

Vikalla kerralla toin Ceen kopille, annoin narun M:lle, käännyin ja rapsutin Ceetä kun kävelin pois lastaussillalta. Kun olin kävellyt muutaman metrin, kuulin kuinka Cee käveli selän takana itse koppiin ❤ Pari kertaa se liikautti jalkaansa, että mahtaisiko peruuttaa pois – naksautin kerran, pari ja se palasin takaisin etupuomille. Siinä vaiheessa kun kuulin kuinka Cee söi porkkanaa ja se vielä alkoi lepuuttaa toista takajalkaansa, totesin että tähän me lopetetaan. Cee rentoutui, eikä olisi halunnut peruuttaa pois kopilta.

Tässä vielä video itsenäisestä harjoituskerrasta. Koko harjoitus näkyy videolla, pois lukien tauko. On kyllä ihan eri fiilikset taas tässä hommassa! Kiitokset Horse&Power Trainingin Merville ❤ jo tässä vaiheessa. Vielä on tekemistä mm. rentouden ja vieraiden paikkojen kanssa, mutta nyt on taas uutta motivaatiota jatkaa harjoituksia!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: