Robottikameramies

Olisi niin kiva seurata omaa kehitystään videoiden muodossa! Olisi niin kiva kun kentän laidalle ei tarvitsisi PAKOTTAA ketään kuvaamaan! Olisi niin kiva kun aitaan kiinnittämäsi kamera kuvaisi väsymättä, eikä sitä tarvitsisi jonkun startata uudelleen 25 minuutin välein! 😉

Muutamia vuosia sitten tuli markkinoille FilmMe-järjestelmä, joka kuvasi ratsukkoa kivasti kentän laidalta. Sen hinta vaan ei ollut harrastajalle kiva, eikä lopputuloskaan kiva (kun yritys meni nurin). Mutta siitä heräsi kiinnostus aiheeseen ja tässä postauksessa kerron tarkemmin kahdesta vastaavasta systeemistä tähän samaan tarkoitukseen.

Tällä hetkellä lähes kaikki omat videoni on kuvattu kiinnittämällä digikamera kentän aitaan, jolloin kamera kuvaa staattisesti tiettyä kohtaa kentästä. Se on ”ihan ok” ratkaisu, mutta kuvaa tosiaan kerrallaan vain alle 30 minuuttia. Osa kentästä jää aina piiloon ja muut kentällä olevat ratsukot tulevat väkisinkin kuvaan mukaan. Parantamisen varaa siis tässä systeemissä on.

Pixio

Tämä systeemi toimii sekä sisä- että ulkotiloissa. Toiminta perustuu kolmeen ”majakkaan” eli antenniin, jotka sijoitetaan kentän laidoille varsinaisen jalustan sekä siihen kiinnitetyn kameran lisäksi. Pixio vaatii siis jonkin verran asennustöitä joka kerta, jos sitä ei voi jättää paikoilleen – eikä yleensä voi. Majakat eivät rajaa kuvausaluetta, ne voidaan siis sijoittaa käytännössä ”mihin tahansa” ja niiden ulkopuolellakin voi ratsastaa ja silti Pixio seuraa mukana.

Pixioon voi kiinnittää haluamansa (yhteensopivan) videokameran ja hankkia haluamansa jalustan (tripodin), loput tarvittavista varusteista tulevat paketin mukana. Pixion juutuubi-kanavalta löytyy useita videoita, mutta tähän poimin yhden maneesissa kuvatun videon. Kuvanlaatu riippuu kamerasta, huom!

Pixiossa ei ole automaattista tilttiä, eli ylös-alas-suuntausta. Ratsastuksessa sitä harvemmin tarvitaankaan, mutta jos aiot käyttää jalustaa muunkin akiviteetin kuvaamiseen, tätä ominaisuutta kannattaa pohtia. Panorointi, eli sivuttaissuuntainen liike, on riittävän nopea, 72 km/h (10 m). Kantama on 100 metriä.

Akuille on luvattu kestoksi 3 tuntia, mutta kylmä keli tunnetusti lyhentää akun kestoa. Pixiolle ei luvata toimivarmuutta alle 0 asteen lämpötiloissa 😮 mutta valmistaja kertoo testanneensa sitä -18 asteeseen asti. Suomen olosuhteisiin myytävissä tuotteissa pitäisi ainakin -10 asteeseen asti luvata toimivuus, joten tämän osalta jää pienoinen kysymysmerkki.

Verkkokaupasta löytyy kolme eri varusteluvaihtoehtoa (kuvassa): pelkkä Pixio, Pixio+kamera, Pixio-kamera+jalusta. Huomaa, että oranssi hintalappu ei sisällä veroja – katso pienemmällä fontilla ilmoitettu hinta sisältäen verot. Toimituskuluineen kalleimman vaihtoehdon hinnaksi muodostuu noin 1295 euroa.

SoloShot3

Kilpailija on verrattain uusi markkinoilla ja tuote on alunperin kehitetty surffaamisen kuvaukseen. Senpä vuoksi systeemi sisältää myös automaattisen tilt-toiminnon. SoloShotin toiminta perustuu GPS-signaaliin, mikä tarkoittaa että sitä ei toistaiseksi voi käyttää kuin ulkona (ei siis toimi oikeastaan lainkaan sisätiloissa). Tämä voi olla ns. showstopper osalle harkitsijoista.

SoloShot3 on käyttövalmis sen jälkeen kun olet asettanut sen paikoilleen. Ei vaadita antennien asettelua tai tiltin säätämistä. Sen käyttöönottaminen on toisin sanoen ainakin himpun verran nopeampaa kuin Pixion (joku lupaili 30 sekuntia). SoloShotin kantama on jopa 600 metriä.

Panorointi, akun kesto ja muut ominaisuudet on hyvin samankaltaiset kuin Pixiossa. Vaikka lupailtu sisätiloissa kuvauksen mahdollisuus tulisi tuetuksi, sille SoloShot ei lupaa kuin 30 metrin kantamaa – siinä on kyllä aika iso ero verrattuna Pixioon.

Koska verkkokauppa sijaitsee USA:ssa, hintaan lisätään tulli ja arvonlisävero. Tässä esimerkki-kokoonpanon hinnan muodostus (sisältää siis kameran ja jalustan):
– SoloShot3-paketti 715,58 euroa
– tulli 75,14 euroa
– arvonlisävero 189,77 euroa
– yhteensä 980,49 euroa

Tässä juutuubi-pätkää tästä vaihtoehdosta, tällä kertaa ulkona ja puomeilla.

Summa summarum

Kohtuullisen paljon saa lompakkoaan raottaa, valitsee sitten kumman tahansa vaihtoehdon. Näistä itse kallistuisin asennustyön suuruudesta huolimatta ensimmäiseen vaihtoehtoon eli Pixioon. Tässä mietteitä miksi:

– Pixion mukana voi hankkia laadukkaan merkkikameran (Sony), SoloShotissa kalleimmassa paketissa tulee mukana heidän oma kameransa, jolla ei tee käytännössä mitään ilman SoloShot-alustaa

– Pixio toimii sekä sisällä että ulkona, SoloShot on lupaillut sisätila-kuvaukseen toiminnallisuutta noin puolisen vuotta jo, eikä ole saanut sitä tuotteistettua

Otetaan loppuun vielä yksi juutuubi-video siis tämän vertailun voittajasta, Pixiosta,  tällä kertaa ulkona kuvattuna. (Pixioon saa muuten lisävarusteena sadetakin 😉 )

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: