Vision sylinterikuolain

Olen etsiskellyt Ceelle uutta kuolainta esteille, ostanutkin jo aiemmin yhden (joka osoittautui liian lyhyeksi). Tällä hetkellä estesuitsissa on ollut Ceen vanha peruskuolain, Sprenger Dynamic RS aurigan-versiona, joka sekin on hyvä ja pehmeä kuolain. Kuolain on jo kohta viisi vuotta vanha, joten se saisi jo jäädä eläkkeelle hommistaan.

Tällä viikolla sattui tipahtamaan Viljar Shopin mainos sähköpostiin, jossa oli Vision sylinterikuolain esittelyssä. Näin tästä kuolaimesta kerrottiin:

Mikä tekee Vision sylinterikuolaimesta erityisen?

1: Muotoiltu suuosa
Monet perinteiset kuolaimet asettuvat hevosen kielelle suorana, rajoittaen siten hevosen nielemistä ja aiheuttaen vastustelua. Vision-kuolainten muotoiltu suuosa antaa hevoselle tilaa niellä vapaasti ja rohkaisee sitä rentoutumaan ja kuuntelemaan ratsastajaansa. Muotoilu myös mahdollistaa sen, että kuolaimen paine jakautuu tasaisesti kielelle.

2: Sylinteri
Kuolaimen keskellä oleva sylinteri on itse asiassa niveltä suojaava osa. Sen tehtävä on estää hevosen kieltä vahingoittumasta nivelen paineesta. Se myös jakaa nivelen paineen isommalle alueelle ja estää ns. pähkinänsärkijäefektin, minkä perinteiset nivelkuolaimet aiheuttavat. Sylinteri suojaa siis sekä hevosen kitalakea että kieltä vahingoittumiselta ja osaltaan mahdollistaa selkeän, pehmeän ja yksiselitteisen signaalin antamisen hevoselle.

3. Osien itsenäinen liikkuminen
Muotoilunsa ansiosta Vision-kuolainten molemmat puolet toimivat itsenäisesti. Tämän ansiosta hevonen saa ratsastajaltaan selvempiä ja yksiselitteisempiä signaaleja. Tavallinen kuolain saattaa antaa hevoselle epäselvän signaalin ja aiheuttaa siten vastustelua.

4. Kupariraidat
Ohuet kupariraidat suuosassa lisäävat hevosen syljeneritystä, mikä auttaa pitämään suun kosteana ja mukavana.

Kädessä testattaessa kuolain tuntuu vakaalta, eikä kuolainta saa taivutettua asentoon, jossa se voisi nipistää kieltä tai satuttaa kitalakea. Kumpikin puolikas kuolaimesta toimii täysin itsenäisesti ja lisäksi keskiosan sylinteri pyörii ympäri vapaasti. Se voisi siis sopia myös esimerkiksi kuolaimeen helposti kiinni purevalle hevoselle. Kuolain vaikuttaa kolmipalan ja suoran kuolaimen sekoitukselta, sillä muotoilu on kolmipalan, mutta kuolaimen liike stoppaa suoraan asentoon.

Ceen kuolaimen paksuus on 13 mm ja koko 135 mm. Hintaa kuolaimella on 65 euroa. Tässä videonpätkä ihan ensimmäisestä ratsastuksesta kuolaimella.

Huomenna testaan kuolaimen sen ”oikeassa” suunnitellussa käyttötarkoituksessa eli esteillä. Tosin eihän me estekokoisia päästä lumella hyppäämään, mutta kavalettikäyttöä nyt kuitenkin päästään kokeilemaan. Tämänpäiväisen ensimmäisen kerran fiilikset lyhyesti:
– Cee uskaltaa edetä ”kuolainta vasten” eli ei vaikuttaisi ottavan nokkiinsa niin paljon omasta epätasaisesta kädestä. Jos jään vahingossa pitämään vaikka puomilla, niin Cee ei tuntunut välittävän siitä.
– Cee tuntuu ryhdikkäämmältä edestä eikä painu alas kulmissa tai taivutuksissa. Tämä varmaankin johtuu oliivirenkaasta, eikä sinänsä itse kuolainosasta.
– Omaan käteen tuntuma on vahvempi kuin pyörivärenkaisessa kuolaimessa. Aluksi se aiheutti vähän hämmennystä ja halun ”ravistaa Cee irti kuolaimesta”.
– Pidätteet ei ehkä mene ihan yhtä hyvin läpi, jos ne tekee ohjalla. Itse kun teen todella paljon istunnalla, niin se ei haittaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: