Krafft Performance Low Starch -rehut

Cee aloitti uuden vähätärkkelyksisen ja -sokerisen väkirehun syönnin heti, kun sain tietää uuden heinäsadon olevan korkeasokerinen. Lisäksi analyysin mukaan uusi heinäsato edellyttää valkuaisrehun syöttämistä kaikille paitsi joutohevosille.

Hevonen on luonnostaan korsirehun syöjä, jolla on suhteellisen pieni mahalaukku ja rajoittunut kyky hyödyntää rehun tärkkelystä. Liiallinen viljansaanti johtaa hevosella helposti ruoansulatuksen ja suoliston ongelmiin sekä lihasvaivoihin. Lisäksi runsaasti sokeria tai tärkkelystä sisältävä ravinto aiheuttaa muutoksia insuliinin erityksessä. Insuliini säätelee lihaksistoon glukoosin muodossa varastoidun energian käyttöä. 

Ainut ongelma oli saada uusi rehu syöttöön asti! Krafft on panostanut Suomen markkinoihin vasta hiljattain, joten tuntui etten löydä mistään tietoa jälleenmyyjistä ja kun sitten löysin, niin rehua piti odotella saapuvaksi. Harva myyjä näyttää pitää rehuja varastossa. Jouduinkin siis aloittamaan uuden ruokavalion toisen valmistajan lähes vastaavalla tuotteella, ennen kuin sain haluamani rehut käyttöön. Tässä kuitenkin esiteltynä Ceen uudet pöperöt. (Päivitys: Rehuja saa esimerkiksi Lantmännen Agrosta.)

Performance Low Starch pelletti

Cee aloitti Krafftin pellettimuotoisella rehulla. Performance Low Starch -pellettirehu koostuu sinimailasesta, viherjauhosta, vehnäleseestä, juurikasleikkeestä, kauraleseestä, perunaproteiinista ja kasviöljystä (rapsi). Lisäksi siihen on lisätty vitamiineja, kivennäisiä ja elävää hiivaa. Tässä tuotteessa on sokeria 4% ja tärkkelystä 4%.

Sinimailanen. Sinimailanen on valkuaisainepitoinen hernekasvi. Heinäkasveihin verrattuna sisältää enemmän valkuaista ja vähemmän kuitua.

Viherjauho. Kun tuore ruoho niitetään aikaisessa kehitysvaiheessa, kuivataan sekä jauhetaan, saadaan viherjauhoa. Viherjauhoa käytetään nostamaan maittavuutta ja valkuaispitoisuutta. (2)

Vehnälese. Vehnälesettä on yleisesti käytetty hevosten väkirehuissa täydennyksenä. Leseet sisältävät vehnäjauhoa enemmän valkuaista, kivennäisiä ja vitamiineja. Koska vehnälesettä on lisätty useimmiten vain maittavuuden lisäämiseksi, ei sen syöttömäärä ole suuri. Näin sen vaikutuksetkin jäävät vähäiseksi. Leseet sisältävät paljon kuitua, joka sitoo itseensä runsaasti vettä ja saa aikaan rehumassan löystymistä. Mikäli vehnälesettä syöttäisi enemmän, tulisi huomioida, että se sisältää fosforia yli kymmenen kertaa enemmän kuin kalsiumia. (2)

Juurikasleike. Rehuominaisuuksiltaan melassileike on korsi- ja väkirehun välimuoto ja siten hevosille erittäin sopivaa rehua. Melassileike sisältää myös kalsiumia selvästi fosforia enemmän, kuten myös rautaa ja kaliumia. (2)

Kauralese. Kauralese muodostuu murskatusta kauran kuoresta. Se on runsaskuituista ja sillä on hyviä ruoansulatuksellisia ominaisuuksia. Kauranjyvä sisältää noin 50% tärkkelystä, joten poistamalla jyvän ydin, saadaan rehun tärkkelyspitoisuus alas. (2)

Perunaproteiini. Jos karkearehun valkuainen on riittämätön hevosen tarpeisiin, kuten tänäkin vuonna heinän vähäisen valkuaismäärän vuoksi, täytyy hevoselle antaa valkuaistäydennystä väkirehusta. ”Aminohappokoostumuksia tarkastellessa selkeäksi ykköseksi nousee perunaproteiini, jossa on runsaasti sekä lysiiniä, metioniinia että treoniinia. Toisena hyvänä vaihtoehtona on myös rapsi.” (1)

Kasviöljy (rapsi). Rapsista käytetään rehujen ainesosaksi öljyn erotuksen jälkeen jäljelle jäävä tuote, jonka rasvapitoisuus on hyvin alhainen. Ruotsissa rapsi on tärkein valkuaisrehu. Alla kotimaisten (Suomi) tärkeimpien valkuaisrehujen arvot merkittävimpien aminohappojen osalta erilteltynä. (1)

Performance Low Starch mysli

Heti kun saatiin mysli-muotoista vähätärkkelyksinen ja -sokerinen rehu, aloitti Cee pellettien rinnalla sen syönnin. Performance Low Starch -myslissä on tärkkelystä 6% ja sokeria 5% eli hieman enemmän kuin pellettimuotoisessa rehussa. Myslin pääasialliset energianlähteet ovat kuidut ja rasvat. Myös tähän on lisätty elävää hiivaa, vitamiineja ja kivennäisiä.

Soijapapuhiutale. Soija sisältää valkuaista noin 40%. Soijan sisältämä valkuainen on erittäin hyvälaatuista, sillä raja-aminohappo lysiiniä siinä on noin 28 g/kg (vrt. kaura 4 g). (2)

Pellavansiemen. Pellavansiemen on runsasrasvainen siemen, jossa on korkea omega 3 -pitoisuus. Sillä on ruokavaliossa hyviä vaikutuksia, jotka suojaavat suoliston limakalvoa ja helpottavat suoliston liikkeitä. Pellava ei sisällä ollenkaan tärkkelystä.

Mikronisoitu herne. Mikronisointi tarkoittaa lyhyen aikaa kuumentamista. Se tekee herneessä olevan ravinnosta paremmin hevosen hyödynnettävää. Herneestä saa pääasiassa proteiinia, mutta myös jonkin verran raakakuitua.

Soijankuori. Soijapavun kuori, käytetään rehussa pääasiassa raakakuidun lähteenä.

Porkkana. Tunnetusti erittäin sopiva lisärehu hevosille maittavuutensa ja ruoansuolatuksen toimivuuden parantamisen ansiosta. Energiaa ne sisältävät vähän, vasta noin 7 porkkanakilosta hevonen saa yhtä paljon energiaa kuin 1 kilosta kauraa. (2)

Natriumkloridi. Tavallinen suola, käytetään suolan lähteenä rehussa.

Lisäksi tässä myslissä on käytetty jo edellä esiteltyjä ainesosia eli viherjauhoa, kauralesettä, juurikasleikettä, sinimailasta, vehnälesettä, kasviöljyä (rapsi) ja perunaproteiinia.

Mitä Cee siis syö nyt

Aamuruoka:
– 5 dl mustaa kauraa
– 5 dl Low Starch pellettiä
– 5 dl Low Starch mysliä

Ratsastuksen jälkeen:
– 1 litra Greenlinea
– elektrolyytit ja monivitamiini sekoitettuna joukkoon

Iltaruoka:
– 5 dl mustaa kauraa
– 5 dl Low Starch pellettiä
– 5 dl Low Starch mysliä
– 1 dl Chia de Gracia hamppurouhetta
– 1 dl lisäkivennäisiä (ell ohjeesta)
– melassileikettä ja porkkanoita

Heinät talli tarjoilee neljä kertaa päivässä, noin 8 kiloa.

Markku Saastamoisen (MTT) mukaan Ceen painoisen hevosen ruokintasuositus on 7,5 – 8,5 RY (rehuyksikköä). Heinästä keskimäärin muodostuisi 5,2 RY joten loppu ravinnontarve täytyy kattaa väkirehuilla.

Cee on syönyt tätä vähätärkkelyksistä rehua ja näitä lisäravinteita nyt kuukauden päivät. Mutu-tuntumalla kokemukset ovat hyvät. Ensinnäkin rasvakertymä kyljessä on silmämääräisesti pienentynyt. Toiseksi Ceen energiatasot on olleet hyvät – reipas ravi ja laukka on maistunut. Kolmanneksi lanta on koostumukseltaan hyvää. Pierua tuntuu edelleen riittävän, mutta heinä on tosiaan sen verran sokerista, että hajuhaitoista tuskin päästään täysin eroon.

(1) Alijoki, Riikka. Hevosten valkuaisrehut (2016). Hämeen ammattikorkeakoulu. Linkki.

(2) Lillkvist, Anneli. Ruokinnalla tuloksiin 4 (2007). Forsberg Rahkola Oy.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: