Hei me letitetään!

Kisakausi lähestyy ja Vakavasti Otettavat KouluRatsastajat miettivät jo letityksiä. 😀  Cee on saanut jos vaikka minkälaisia letitysmalleja ja -tapoja harjaansa vuosien aikana. Nyt törmäsin yhteen videoon, jonka letitystapaa päätin kokeilla Ceen pitkähköön ja paksuhkoon harjaan. Ceen letitys ei KOSKAAN oikein pysy kiinni menossa ja meiningissä vaan alkaa purkaantua. Tämän letitystavan pitäisi pysyä, joten ei kun tuumasta toimeen.

Mitä tarvitaan? Hevonen. Selvitysharja. Hauenleuka. Letityskumppareita. Hengettömiä (pinnejä). Jos hevosesi harja on oikeasti pitkä ja paksu, niin ota 6 senttisiä. Jos harja on leikattu ratsuharja / ohut, ota lyhyempiä hengettömiä.

1. Selvitä harja ja siirrä se toiselle puolelle kaulaa.

2. Jaa harja hauenleuan avulla osioihin. Vähän vajaa hauenleuan leveys. Tee rajaus hauenleuan piikin avulla, jolloin lettirajoista tulee selviä. Laita kukin osio letityskumpparilla kiinni. Perinteen mukaan lettejä on pariton määrä.

3. Tee letti kuhunkin osioon ja kiinnitä letti tiukasti kumpparilla. Käytä hauenleukaa apuna pitämään ylimääräiset osiot irti letitettävästä osiosta.

4. Taittele letistä yli jäänyt häntä niin moneen kertaan kuin tarpeen letin alaosasta ylöspäin. Kiinnitä tiukasti kumpparilla.

5. Rullaa letti ylös sykeröksi kuten normaalistikin tekisit. Työnnä sykerön alapuolelta hengetön läpi.

6. Työnnä hengetöntä peukalolla alapuolelta ja taita haarat sykerön kummallekin puolelle. Taitetut haarat kiristävät hengettömän ja kiinnittävät sykerön.

Valmis lopputulos näyttää jotakuinkin tältä.

No miten se sitten pysyi? No pysyi! Tässä kuva ratsastuksen jälkeen.

Jos jotain nyt ensimmäisen testauksen jälkeen tekisi toisin, niin etsisin ohuemmat hengettömät. Nämä ostamani hengettömät olivat ainoat lähikaupasta saatavat joten tulivat luonnollisesti valituiksi. Mutta ohuempi on tässä ehkä parempi. Lähimmäksi satulaa jäävä sykerö kannattaa kiinnittää normaaliin tapaan kumpparillla, ettei hengetön hankaa hevosta. Letitystapa menee ehdottomasti jatkoon. Oli nopea tehdä ja erityisesti pysyi hyvin.

Loppuun vielä alkuperäinen idean antanut letitysvideo. Video mainostaa letityksen sujuvan jatkossa kymmenessä minuutissa.

Mainokset

2 thoughts on “Hei me letitetään!

Add yours

  1. Kiitos tästä! Olen yllättynyt, että noin pitkästä ja paksustakin harjasta voi tehdä ihan normaalit sykeröt, kun olen kuvitellut, että pitäisi jotain erikoiskoukeroita sellaiseen tehdä.

    Omalla varsallani on aika samannäköinen tukka enkä viitsisi millään sitä nyrhiä, ellei ole pakko. Se pitäisi kuitenkin näyttelyihin letittää, ja toistaiseksi letitykseni tulokset ovat olleet, no, vähän jotain muuta kuin mitä haluaisin näyttelyssä esitellä. Olen onnistunut välttymään letityksen opettelulta, koska en kisaa eikä ole aiemmin ollut tällaista näyttelyyn letitettävääkään.

    1. Kiitos kommentista! Itse en myöskään halua lyhentää yhtään tukkaa, mutta pidän kuitenkin siitä että kaulan saa näkyviin. Niinpä ollaan kokeiltu kaikenlaisia letitystapoja vuosien aikana. Tämä oli todella helppo tehdä ja nopea. Ei muuta kuin kokeilemaan! Ja menestystä näyttelyihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: