Equine Products UK Everyday Electrolyte

Parisen vuotta sitten aloin syöttää Ceelle elektrolyyttejä joka päivä. Sillä on karsinassa suolakivi, mutta huomasin kuinka se ei sitä maistellut. Kivi ei kulunut sitten millään. Kokeilin vaikka mitä erilaisempia koostumukseltaan, eikä se välittänyt yhdestäkään niistä. Niinpä ainoa ratkaisu oli laittaa sille suolaa purkista.

Jotkut syöttävät ihan oikeasti suolaa (esim. merisuolaa), mutta itse päädyin lisäämään iltasapuskaan elektrolyytti-valmistetta, jotta myös muut hien mukana poistuvat ainesosat saadaan palautettua elimistöön. Tähän mennessä Cee on syönyt Pharmacaren Power-Lyte elektrolyyttijauhetta. Perusannos joka päivä on 20 g – jos se on hikoillut/hikinen, olen tuplannut annoksen ja antanut 40 g.

Power-Lyte sisältää tuoteselosteen mukaan seuraavia ainesosia: glukoosi, natriumkloridi, kaliumkloridi, aromi, magnesiumkloridi, kalsiumkloridi. Sen sisältämiä määriä ei löydy muualta kuin Eviran tekemästä rehuanalyysistä. Tässä vuodelta 2015 analyysin tulos (huom. analyysi ei kerro glukoosin (rypälesokeri) määrää), määrät g/kg: natrium 87, kalium 65, magnesium 0,83, kalsium 0,37. Jos tätä antaisi 50 g eli saman verran kuin Equine Productsin tuotetta, olisivat määrät: natrium 4,35 g, kalium 3,25 g, magnesium 0,042 g, kalsium 0,019 g. Jouduin lukemaan Eviran rehuanalyysin viisi kertaa ennen kuin uskoin analyysin tulokset.

Tällä viikolla Cee on aloittanut uuden elektrolyytin: Equine Productsin Everyday Electrolyte -valmisteen. Mikäli sitä syöttää 50 g, korvaa tuote esitteen mukaan 2,5 litran hikoilussa menetetyt elektrolyytit. Hevonen voi raskaassa työssä hikoilla 10-15 litraa tunnissa (Lähde: Hevostietokeskus ry). Tähän tosin sellainen huomio, että tavallinen harrastehevonen ei noihin hikisiin litramääriin pääse. Raskas työ vaatii raskaammat elektrolyytit 😉

Saksalainen tutkija Helmut Meyer on laatinut seuraavanlaisen taulukon, jossa on kuvattu erilaista työtä tekeville hevosille sopivat määrät. Tätä voinee edelleen pitää jonkinlaisena suuntaa antavana arviona, vaikkakin taulukko on jo vuodelta 1987.

Lähde: Pagan, J.D. 1998. Electrolytes and the performance horse.

Equine Productsin elektrolyytin koostumus on (hevosen annos 50 g):
natriumkloridi 23 g, magnesiumsulfaatti 9 g, kaliumkloridi 7 g, natriumbikarbonaatti 4,75 g, dekstroosi 3,25 g (D-glukoosi eli rypälesokerin eräs muoto), kalsiumkarbonaatti 3 g. Kannattaa verrata näitä arvoja tuohon edellä mainittuun valmisteeseen. Alkuperäisrodun omistajaa kiinnostanee erityisesti sokerin alhainen määrä.

Cee on syönyt tätä nyt vasta parisen päivää, joten vaikutuksia en vielä voi sanoa. Ainakin se nyt on jo selvää, että tällä tuotteella ei tule syöttäneeksi silkkaa sokeria ja täyteaineita vaan ihan sitä itseänsä – elektrolyyttejä. Siitä sitten voidaan olla montaa eri mieltä, että tarvitseeko hevonen elektrolyyttejä. Itse kuulun siihen ”lahkoon”, joka niitä syöttää. Jokainen päättäköön itse ja lukekoon ne tutkimukset, jotka tukevat omaa ajatusmaailmaa.

Lannehalvaus ja elektrolyytit (engl. tying up), Harris & Snow (1992).
Elektrolyytit ja suoritushevoset, Pagan (1998).

Tuotteen maahantuoja on VetAgro Oy, josta voi tiedustella ajan tasalla olevaa jälleenmyyjien listaa. Tämä ei ole yhteistyöpostaus vaan tehty omasta mielenkiinnosta elektrolyyttien ihmeelliseen maailmaan.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑