Ratsastusharjoituksen rakenne

Lähes aina mielessäni on joku tietty osa-alue, mitä haluan harjoitella, kun lähden kentälle Ceen kanssa. Vaikka sitä varsinaista ”teemaa” suoraan koskevia harjoituksia on vain 1-3, yritän miettiä lämmittely- ja jäähdyttelytehtävät teemaa tukeviksi. Jos esimerkiksi teemana on peruutus, ei sitä voi harjoitella koko ratsastuskerran ajan (tai sinulla on kohta hevonen, joka ei peruuta lainkaan), vaan itse peruutusta voi harjoitella muutaman kerran ja kaikki muut tehtävät kannattaa miettiä tukemaan sitä.

Kaikki ratsastuskerrat alkavat käynnillä. Sen teen joko maasta käsin (varsinkin kylmällä kelillä) tai selästä – riippuen jälleen harjoituksen teemasta. Joskus kävellään pidempikin aika ihan pitkin ohjin, toisinaan aloitetaan puolipitkällä ohjalla aika nopeasti työt. Ceellä tykkään tehdä alkuun puolipitkällä ohjalla loivia väistöjä ja taivutteluja, lähes pelkästään painoavuilla. Jos teemana on vaikkapa esimerkin peruutus, puolipitkällä ohjalla käynnissä voidaan tehdä pysähdyksiä ja temponvaihteluita (istunnalla). Näin saan Ceen kuuntelemaan istuntaa, mikä helpottaa aikaansaamaan siistin peruutuksen.

Lähes aina teen seuraavaksi ainakin jonkin verran ravia. Ceellä on hyvä laukka, mutta todella harvoin laukkaan ennen ravia verrytellessä. Alkuraveissa haluan Ceen hyvään muotoon, pitkälle kaulalle. Ohja on siis tässä vaiheessa edelleen rento. Raviverryttelyssä teen lähes aina loivaa avotaivutusta, lyhyitä pohkeenväistöpätkiä uralta pois ja takaisin uralle, isoja voltteja/ympyröitä. Jos pysytään peruutus-teemassa, alkuverryttelyyn kuuluu siirtymisiä alas- ja ylöspäin sekä temponvaihteluita. Jälleen yritän tehdä siirtymät mahdollisimman paljon istunnalla, tukemaan varsinaista harjoitusta. Jo tässä vaiheessa haluan kiinnittää huomiota siihen, että siirtymiset tapahtuvat pehmeästi, mutta nopeasti. Jalasta heti eteen ja jarruttavalla istunnalla heti siirtyminen alaspäin tai hitaampaan tahtiin.

Laukkaverryttely on yleensä aika lyhyt. Verryttelyssä ei oikeastaan tehdä mitään muuta kuin saadaan Cee ajattelemaan laukassa eteen. Jään myös itse helposti jarruttamaan laukassa ja ”ratsastan liikaa”, jolloin Cee hyytyy sitä mukaa mitä enemmän itse yritän punkea sitä eteenpäin. Niinpä laukkaverryttely on ehkä enemmän ratsastajalle kuin hevoselle tarkoitettu 🙂 Usein teen verryttelylaukassa vaan molemmat laukat kevyessä istunnassa ympäri kenttää muutama kierros.

Verryttely kestää yleisimmin noin 20 minuuttia, jonka jälkeen ollaan valmiita ensimmäiseen varsinaiseen harjoitukseen. Peruutusta harjoiteltaessa ihan ensimmäinen harjoiteltava asia on hyvä pysähdys. Pysähdyksiä harjoittelen kaikista askellajeista ja niitä voi rytmittää niin, että askellajeja vaihdellaan ja pysähdyksiä tehdään eri teiden avulla.

Harjoitusravissa keskihalkaisijalle. Tee joka kierroksella pysähdys eri kirjaimessa, aloita pisimmästä pysähdysmatkasta, sitten keskellä kenttää ja lopuksi lyhyin pysähdysmatka. Vaihda joka kerta suuntaa. Muista ajatella pysähdyksessä eteenpäin. Kun pysähdys tehdään eri paikassa, ei hevonen ennakoi sitä. Samalla tulee harjoiteltua hyviä kulmia ja erityisesti suoruutta, kun harjoitus tehdään keskihalkaisijalla. Suoruus tai sen puute tulee erityisesti esille kun lähdetään pysähdyksestä eteenpäin – kiemurteleeko hevonen vai lähdettekö suoraan eteenpäin?

Nosta harjoituslaukka lyhyen sivun keskellä ja tee keskiympyrä keskilaukassa. Uralle palattaessa harjoituslaukkaa ja lyhyen sivun keskellä harjoitusravi. Pitkän sivun keskellä käyntiin ja lyhyen sivun keskellä pysähdys. Pysähdyksestä jälleen harjoituslaukka jne. Tämä harjoitus auttaa ainakin Ceetä ajattelemaan eteenpäin ja vähän innostumaankin. Näin alaspäin siirtymisetkin tulevat suoritetuiksi eteenpäin eikä taaksepäin.

Harjoitusravissa kentän poikki -linjalle. Keskellä kenttää pysähdys ja peruutus. Yksikin hyvä peruutusaskel riittää ensimmäisellä kerralla. Harjoitusraviin ja suunnanvaihto niin että tulet joka kerta eri suunnasta kentän poikki -linjalle. Näitä voit tehdä esimerkiksi kaksi kummastakin suunnasta, viimeisellä kerralla olisi hyvä saada kuusi peruutusaskelta aikaiseksi. Ensimmäisellä toistolla voit tyytyä yhteen, toisella kahteen, kolmannella neljään ja neljännellä toistolla kuusi askelta.

Näihin harjoituksiin kuluu noin 20 minuuttia. Tykkään itse tehdä niin, että kävelen harjoitusten välissä hetken. Varsinaisia välikäyntejä en tee, kuten ratsastuskouluissa tehdään. Ensimmäinen lyhyt käyntipätkä on alkuverryttelyn jälkeen ja sitten jokaisen harjoituksen jälkeen kävellään.

Loppuverryttely kestää 10-20 minuuttia, riippuen esimerkiksi siitä tehdäänkö se kentällä vai maastossa. Maastossa kuluu noin 20 minuuttia, silloin yleensä ainoastaan kävellään. Kentällä tehdään ensin kevyttä ravia ja loppuun käynnit joko maasta tai selästä pitkin ohjin. Loppuverryttelyssä jatkuu edelleen teeman mukaisten asioiden hiominen. Esimerkiksi ravin sisällä tehtävät vaihtelut – muutama miniaskel ja siitä taas reippaammin eteenpäin. Pienempi ympyrä ja siitä väistäen isommalle ympyrälle. Jos käyntiä tehdään maastakäsin, kuuluu siihen pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä. Jos teemana oli peruutus, teen sen myös maastakäsin vielä loppuverkassa. Tällöin voi peruuttaa pidemmän matkan, esimerkiksi 10 askelta.

Harjoituksen kesto on yleisimmin 45-60 minuuttia. Harvoin menee yli tunnin, mutta jos on tehty paljon käyntiharjoituksia, niin silloin saattaa kulua puolisentoistakin tuntia. Alle kolmen vartin ei oikein ehdi tehdä minkäänlaista harjoitusta, joten lyhyempiin harjoituksiin päästään vain silloin kun on ns. keventelypäivä eli mennään ilman satulaa tai vain liikutetaan ilman erityisempiä tavoitteita.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑