HIHS-tunnelmia sunnuntailta

Tämän vuoden Helsinki International Horse Show’n viimeinen päivä lähti osaltani liikkeelle Henk Noorenin vetämällä esteklinikalla. Henk kertoi, että silloin kun hän hyppäsi kilpaa, esteet oli rakennettu aivan täyteen, jolloin hevoset luontaisesti jarruttivat esteelle ja ratsastajan tuli erityisesti huolehtia siitä, että hevonen liikkuu eteenpäin. Nykyään esteet ovat harvoja ja niiden ylimpinä elementteinä on helposti putoavia lankkuja. Ratamestarit haastavat ratsastajia paitsi teknisillä radoilla, myös tiukoilla enimmäisajoilla, jolloin ratsastajien tulee antaa hevosten laukata eteen.

Klinikka lähti liikkeelle sileän verryttelyn jälkeen peruspuomityöskentelyllä. Ratsastaja ei voi harjoitella määräänsä enempää esteillä (yhdellä hevosella), joten ratsastajan harjoittelua mm. etäisyyksien kanssa tulee tehdä maapuomeilla. Maapuomeista voi koostaa vaikka kokonaisen radan ja siten harjoitella eri askelmääriä, erilaisia hyppylinjoja ja etäisyyksiä.

Kolmen maapuomin muodostamaa linjaa tultiin aluksi normaalilla viidellä askeleella, sen jälkeen kuudella ja neljällä askeleella. Vaihdeltiin väleihin kuutta ja viittä, kokeiltiin tulla linjaa myös kolmella askeleella. Demoratsukot hallitsivat kaikki muut hienosti, mutta toisella ratsukolla kolmen väli ei onnistunut. Asia korjattiin, ei tekemällä lähes mahdotonta kolmen askeleen linjaa uudelleen, vaan tekemällä helppo viiden askeleen linja. Näin hevonen jäi rentoutuneeseen mielentilaan harjoituksen jälkeen.

Tämän jälkeen tultiin pysty-okseri-linjaa viidellä askeleella ensin suoraan ja sen jälkeen pieni kaari esteiden väliin tehden. Henk sanoi, että nykyradoilla ratsastajan tekemillä teillä on suuri merkitys. Hyvä tie, jossa voi antaa hevosen laukata eteenpäin tuo merkittävän aikasäästön verrattuna siihen, että tekee liian tiukan kaarteen, jossa vauhti loppuu.

Lopuksi tähän harjoitukseen yhdistettiin kaareva pidempi linja. Kaareaa linjaa tultiin ensin ulkokautta kahdeksalla askeleella antaen hevosen edetä ja sen jälkeen sisempää reittiä hieman kontrolloidummilla seitsemällä askeleella. Alla video demon tehtävistä. Demo vahvisti omia ajatuksia usealla tavalla: esteiden korvaaminen puomeilla, eri askelmäärien harjoittelun merkitys ja kunkin harjoituksen lopettaminen AINA siihen, että hevonen on rento ja tyytyväinen suoritukseen.

Dressage Knock-Outin luonteeseen kuuluu pukeutuminen näyttävästi ja tuomariston sekä yleisön kosiskelu. Parhaan puvun palkinnon saa ehdottomasti Dina Ellerman upealla kiiltävällä iltapuvullaan!

Finaaliin menivät ensimmäisestä parista Dina Ellerman ja toisesta parista Emma Kanerva. Voiton tänä viikonloppuna jo kolmannen kerran vei Emma Kanerva – hän voitti Grand Prix’n, GP kürin ja nyt vielä Dressage Knock-Outin. Vau!

Sokerina pohjalla: maailmancup 165 cm ❤ Ratamestari Guilherme Jorge kertoi, että hän oli pyrkinyt jakamaan tehtävät tasaisesti kentän kaikkiin osiin. Korkein este, joka oli 165 cm korkeudeltaan, oli Helsinki Longines -pystyeste (nro 9). Isoin okseri oli Longines-okseri, joka oli samalla radan viimeinen este (nro 12). Okseri oli 155/160 senttinen.

Ratamestari kertoi, että Helsingin halliin oli haastava rakentaa sen ahtauden vuoksi, mutta tänä vuonna hän sai hienosti sopimaan kolmoissarjalle pysty-okseri-okseri-kombinaation, mikä testaa erityisesti hevosten skouppia. Kaksoissarja (nro 7) oli rakennettu ahtaaksi ja siinä testattiin ratsastajien kykyä koota hevoset sarjavälissä sekä sitä seuraavassa välissä kaarevalla tiellä okserille.

Radankävelyssä kävi ilmi, että Helsingin pohjasta oli tullut ratsastajilta paljon hyvää palautetta. Pohjaa pidettiin kimmoisana, sopivan pitävänä ja hevoset hyppäsivät mielellään. Myös radat olivat ratsastajien keskuudesta saaneet positiivista palautetta. Ratamestarin voi siis siinä mielessä katsoa onnistuneen tehtävässään.

Ennen radan huoltotaukoa nähtiin vain yksi nollarata. Anna-Julia Kontio – Ornellaia tulos perusradalta 12 virhepistettä. Alla video.

Emma Broända – Norris päätti keskeyttää. Päätös oli hyvä – kun rytmi katoaa, on sitä kesken radan vaikea saada enää takaisin. Alla video.

Huoltotauon jälkeen heti ensimmäinen ratsukko teki nollaradan ja uusinta varmistui. Ja sitten niitä nollia alkoikin tulla. Ratamestari varmasti kuivasi hikeä otsaltaan tässä vaiheessa. Hänen tavoitteenaan oli saada 6-10 ratsukon uusinta ja 10 ratsukkoa sinne pääsi.

Uusinta oli kertakaikkisen jännittävä! Ratsukko toisensa jälkeen teki puhdasta rataa ja edellistä kovemmalla ajalla! Voiton vei lopulta uusinnan ainoa nainen, belgialainen Gudrun Patteet upealla hevosellaan Sea Coast Pebbles Z. Näin jännittävää ratsastuskilpailua en ole koskaan elämässäni kokenut! Huikea fiilis ja yleisö eli ihan täysillä mukana!

Näihin kolmeen päivään mahtui paljon kivoja kohtaamisia kavereiden kanssa ja uusiin ihmisiin tutustumista. Kolmen päivän aikana sain nähdä hienoa ratsastusurheilua ja monia huikeita suorituksia. Vaikka nyt on olo väsynyt, niin mieli on täynnä kaikkea uutta opittua ja nähtyä.

Kiitos Helsinki International Horse Show!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑